Jaren:

 

1867 - 1899

 

1900 - 1909

 

1910 - 1919

 

1920 - 1929

 

1930 - 1939

 

1940 - 1949

 

1950 - 1959

 

1960 - 1969

 

1970 - 1979

 

1980 - 1989

 

1990 - 1999

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Nieuwsblad van het Noorden
30 juli 1960
Kaartavondje leidde tot bouw van zwembad in Erica
 

Een kaartavond onder enige bewoners van het dorp Erica, gelegen tussen Nieuw-Amsterdam en Klazienaveen, heeft ertoe geleid, dat het dorp van zaterdag 6 augustus af in het bezit zal zijn van het eerste zwembad in de gemeente. Naast het natuurbad te Emmen beschikt geen der dorpen in de gemeente over een zwembad.
De gedachte aan een zwembad werd gelanceerd tijdens een kaartavondje ten huize van de aannemer Van Os. De kaarters lieten er geen gras over groeien over het idee, om zo mogelijk een zwembad te krijgen. Het idee kreeg nog vastere voet na een bezoek aan de burgemeester van Emmen. Tijdens de bespreking bleek maar al te duidelijk dat het dorp Erica nog jaren zou moeten wachten op een zwembad. Slechts het hoofddorp Emmen beschikt over een natuurbad dat reeds vele jaren om vernieuwing vraagt.
De initiatiefnemers bleven echter vasthouden aan het idee en zij wisten hieraan gestalte te geven door een actie onder de bevolking en alle verenigingen. Een actie die een groot succes werd. Niet alleen geldelijk toonde men offervaardigheid, doch vele inwoners stelden daarnaast eveneens hun werkkracht ter beschikking.
Het verkrijgen van een terrein leverde natuurlijk reeds dadelijk moeilijkheden op, maar de initiatiefnemers en het ingestelde comité slaagden. Midden in het centrum, op de hoek van de Havenstraat-Veenschapswijk, kon een terrein worden gekregen, dat aan alle eisen voldeed.
Gratis grijper
Het duurde niet lang of het grote gat voor het bad werd gegraven door een grijper, die gratis werd afgestaan. Vele vrije uren werden werkend doorgebracht op het zwembadterrein. Gezamenlijk stortte men daarna beton, loste men stenen en verrichtte men graafwerk. Figuren als de 70-jarige Mans Poelman, de bejaarde Geert Kuper en de heer K. de Vries kon men dagelijks aantreffen, evenals de 67-jarige wethouder L. H. Reuvers. Zo is een bad van 42 x 25 meter ontstaan, alsmede drie kleine kuipbaden voor de jeugd en één speelweide van 1 ha. Vooral de watervoorziening leverde enorme moeilijkheden op, maar een zuiveringsinstallatie bracht redding. Deze week is dan ook begonnen met het laten vollopen van het bad. Het actiecomité zal daarmee zijn taak hebben volbracht en het bad overdragen aan een stichtingsbestuur dat de exploitatie van het bad zal behartigen.
let zwembad in Erica, dat met hulp van enkele vaklieden door vrijwilligers is gemaakt, heeft een bassin dat 42 bij 25 meter groot is.
De kleedgelegenheid van het Erlcase zwembad is op het ogenblik nog in aanbouw.


 


Dagblad voor Amersfoort
4 mei 1961
MOTORRIJDER ONDER TREIN


Emmen -- De 35-jarige motorrijder W.Falke uit Erica is gisteren door een trein gegrepen en gedood. Het ongeluk gebeurde op een onbeveiligde overweg in de spoorlijn tussen Zuid-Barge en Emmen, waar de Bargermeer de spoorlijn kruist. Er stonden enige mensen voor de overweg te wachten, maar F. reed toch door. Het slachtoffer was gehuwd en vader van drie kinderen.
(Wijtze Jozef Falke geboren 27 januari 1926, overleden 3 mei 1961)
 


Dagblad voor Amersfoort
14 juni 1961
Sportieve gaste.


Het zijn niet allemaal Amersfoorters, die zich in het leger van de avondvierdaagse hebben ingelijfd. Tussen de dappere wandelaarsters bevindt zich ook mevrouw Schinkel-Hazeveld, helemaal uit het Drentse dorp Erica, die met vakantie in onze stad verblijft en op de uitstekende gedachte is gekomen, dat er wel geen betere manier was om Amersfoortse schone omgeving te leren kennen dan de stoute (wandel)schoenen aan te trekken en mee te doen. Vensterkijker wenst haar prettige tochten en veel succes toe!
 


Dagblad voor Amersfoort
28 augustus 1961
Emmen.


Op de Ericasestraat tussen Zuid-Barge en Erica stak zaterdagmiddag het tweejarig dochtertje van de familie Siebring onverwacht de straat over. Het kind werd door een auto dodelijk aangereden.
 


Nieuwsblad van het noorden
6 december 1961
RAVAGE IN SINTERKLAASNACHT


Twee auto's kraakten elkaar in de afgelopen nacht aan de Verlengde Vaart tussen Erica en Nieuw-Amsterdam. Het ongeluk gebeurde om half twee op een in de weg liggende brug. Het gevolg was dat twee inzittenden met verwondingen naar het Diaconessenhuis te Emmen moesten worden vervoerd. Een auto, bestuurd door mejuffrouw M. J. B. uit Klazienaveen kwam boven op de auto van de heer H. J. O. uit Erica terecht. Een jongeman, die naast mejuffrouw B. zat, slingerde uit de auto. De beide bestuurders kregen geen letsel. De oorzaak van dit ongeval is (nog) niet bekend.

 


Dagblad voor Amersfoort
7 december 1961
MEISJE OMGEKOMEN OP HAAR VERJAARDAG.


Emmen. -- Omstreeks half zes is woensdagavond te Erica het tienjarige meisje Maria Poker uit Klazienaveen, dat op deze weg met haar dertienjarige zusje zonder licht op een rijwiel reed, aangereden door een vrachtauto, bestuurd door W.H. uit Erica. Het meisje werd in ernstige toestand naar het Diaconessenhuis in Emmen vervoerd, waar het aan de verwondingen is bezweken. Het meisje was die dag juist jarig. Haar zusje liep geen letsel op.
(Marietje Poker geboren 6 december 1951, overleden 6 december 1961, dochter van J.H.Poker en M.C. Kolmer)
 


Dagblad voor Amersfoort
15 januari 1962
Erica.


Te Erica in Drente is zondagavond de woning van de gezinnen A. en K. de Groote - samen zes personen - uitgebrand. Slechts wat meubilair kon worden gered.
 


Dagblad voor Amersfoort
8 mei 1962
Erica.


Zaterdagavond is de 27-jarige ongehuwde schilder J. de Groot, toen een autobus hem passeerde, gevallen met zijn bromfiets. De autobus overreed hem. Hij was onmiddellijk dood.
(Jan de Groote, geboren 26 oktober 1934, overleden 5 mei 1962)
 


Dagblad voor Amersfoort
27 november 1962
Emmen, dinsdag.


Een jongen van negentien jaar, J. Benjamins uit Elim bij Hoogeveen, botste gistermorgen op de kruising Havenstraat en de Verlengde Vaart te Erica tegen een vrachtauto. Hij werd met zijn auto tegen een brugleuning gedrukt en kwam om het leven.
 


De tijd
5 maart 1963
Dorpse eeuwfeesten


In de provincie Drente maken zich twee dorpen op voor het vieren van eeuwfeesten; Erica in de gemeente Emmen en Gasselternijveen in de gemeente Gasselte. Beide plaatsen hebben programma's samengesteld die klinken als een klok. In Gasselternijveen, dat deze zomer driehonderd jaar zal bestaan, is het de eerste week van juli elke dag groot feest Onder meer zal er een scheepvaarttentoonstelling komen. Het dorp heeft een glorierijk verleden als thuishaven van vele coasters. Er zijn nog plekjes in het dorp aan te wiizen, waaruit de relatie met de zee blijkt. Ook wonen er nog verscheidene oudkapiteins van zeeschepen ln Gasselternijveen. Erica is het derde dorp ln de gemeente Emmen, dat in betrekkelijk korte tijd het eeuwfeest viert. Ongeveer tien jaar geleden was het Nieuw- Dordrecht (dat toen met Dordrecht relaties aanknoopte) en een paar jaar geleden Nieuw Amsterdam/Veenoord (dat een Amsterdamse delegatie onder leiding van de hoofdstedelijke burgemeester te gast had). Erica zal in de tweede week van Juli het feest vieren.
 


Nieuwsblad van het Noorden
16 mei 1963
RONO concours voor amateurs


Tijdens het eeuwfeest van het Drentse dorp Erica zal een RONO-kampioensconcours worden georganiseerd voor amateur-artiesten uit de provincies Groningen, Friesland, Drente en Overijssel. De inzet van het concours is de titel "Kampioen van RONO-land". Als voorzitter van de jury zal optreden Tonny M. van der Veen. De totale waarde van de prijzen bedraagt circa duizend gulden, terwijl van de winnaar een grammofoonplaat in de handel zal worden gebracht.
 


Nieuwsblad van het Noorden
1 juni 1963
Voetballers strijden om Emmer titel


Een interessante sportmanifestatie zal voor het voetbalminnend publiek in de gemeente Emmen worden gehouden tijdens en voor het eeuwfeest van het dorp Erica, met als inzet voor de voetballers de titel „kampioen der gemeente Emmen".Van de vijftien KNVB-clubs uit de gemeente nemen veertien aan dit evenement deel; alleen de vereniging CEC uit Emmer-Compascuum ontbreekt als enige op de lijst van deelnemende verenigingen.
In het jeugdgebouw Schienvat verrichtte de burgemeester in tegenwoordigheid van het bestuur van de Stichting Eeuwfeest Erica en vertegenwoordigers van de deelnemende clubs de loting voor de indeling. De clubs zijn ingedeeld in vijf poules. In de voorronden speelt elke club een thuiswedstrijd, waarvan de baten voor de vereniging zijn. De winnaars van elke poule zullen tijdens het eeuwfeest in Erica de finale spelen. Anneke Grönloh zal de aftrap van de finalewedstrijd verrichten en Andries van Leeuwen zal de wedstrijd leiden. De indeling van de clubs is als volgt vastgesteld. Poule I: Drenthina-Emmen; Emmen-SVßC; SVBC-Drenthina. Poule II: Erica-EBO; EBO-SVBO; SVBO- Erica. Poule III: Zwartemeer-NAVC; NAVC-NAB; NAB-Zwartémeer. Poule IV: Ericase Boys-Klazienaveen; Klazienaveen-DVC; DVC-Ericase Boys. Poule V: Weerdinge-Titan; Titan-Weerdinge. De voorronde wedstrijden worden gespeeld voor 23 juni. De club Zwartemeer komt met een elftal van amateurs.
 


Nieuwsblad van het Noorden
18 juni 1963
Voetbal om titel van Emmen


In het afgelopen weekeinde werd een aantal voorwedstrijden gespeeld om het kampioenschap van de gemeente Emmen, welke in het kader van het eeuwfeest van Erica is georganiseerd. In Klazienaveen won de zaterdagmiddagclub Klazienaveen met 8—1 van DVC, terwijl Emmerschans in Nieuw-Weerdinge de club Titan overwon met 3—1. In Klaziénaveen had voorts de ontmoeting plaats tussen het sterkste amateur-elftal van Zwartemeer tegen NAVC; Zwartemeer won de match met 3—0.
In Emmen had de ontmoeting plaats tussen de plaatselijke clubs Drentina en Emmen, laatstgenoemde won met 8—0.
In Erica zelf is gespeeld tussen Erica en EBO: een spannende wedstrijd waarin aan weerszijden weinig werd toegegeven. De uitslag werd 2—0 voor Erica.
 


Nieuwsblad van het Noorden
2 oktober 1963
Erica.


Tot hoofd van de o.l.-school III werd in de vacature van de Heesewijk benoemd de heer A.Stoffers te Klazienaveen.
 


Dagblad voor Amersfoort
26 februari 1964
Klazienaveen.


Op de Veenhoekseweg in Klazienaveen is gistermiddag de 65-jarige heer H.W.Schulte uit Erica met zijn bromfiets tegen een stilstaande landbouwwagen gereden en overleden.
 


Nieuwsblad van het Noorden
15 oktober 1964
Aardgasleiding wordt naar Erica doorgetrokken.


De hoofdleiding voor de aanvoer van aardgas naar Klazienaveen vanaf Emmen, die via Nieuw-Dordrecht langs de autosnelweg is aangelegd, zal binnenkort worden doorgetrokken naar het dorp Erica. De eerste leidingbuizen zijn inmiddels gearriveerd, zodat binnenkort met de aanleg zal worden begonnen.
Turf is er nog volop in Zuid-Oost Drenthe, maar ook daar dringt het aardgas door. Wij maakten dit plaatje in Erica. Links wordt een wintervoorraadje turf opgeslagen -- rechts groeit de aardgasleiding.
 


Nieuwsblad van het Noorden
16 juni 1965
Erica houdt groots lustrumsportfestival


Te Erica is voor de eerste week in juli een groots sportfestival opgezet ter gelegenheid van het eerste lustrum van de sportweek, waarbij steeds als inzet de strijd om het voetbalkampioenschap van de gemeente Emmen geldt.
Ondanks het feit, dat er in het bloeiende dorp verscheidene sportverenigingen zijn, heeft tot heden steeds nog de actieve handelsvereniging de organisatie op zich genomen, en met succes.
Voor het komende jaar ligt het echter in de bedoeling om te komen tot een stichting, waarin alle plaatselijke verenigingen zijn vertegenwoordigd.
Het programma voor het festival zal zaterdag 3 juli worden geopend met een défilé met daarop volgend de finale tussen de elftallen om het voetbalkampioenschap van de gemeente Emmen.
Tijdens de prijzenuitreiking zal de winnaar van de sportprestatieprijs Zuidoost-Drenthe, een nieuw initiatief, dat jaarlijks zal terugkeren, worden bekend gemaakt.
Voor woensdag 7 juli a.s. is een grote klaverjas- en kruisjaswedstrijd vastgesteld. Hiervoor wordt grote belangstelling verwacht, vooral van de zijde van de vele clubs in de gehele Zuidoosthoek van Drenthe. In totaal zullen 800 spelers aan het toernooi, dat wordt gehouden in de feesthal, kunnen deelnemen.
 


Limburgs dagblad
19 augustus 1965
Hervormde kerk van Erica door brand verwoest


ERICA — Woensdagmiddag is de uit 1899 daterende Nederlands Hervormde kerk in Erica (in Drente) geheel door brand verwoest; de schade bedraagt volgens een eerste schatting een half miljoen gulden. De kerk was verzekerd voor een bedrag van ƒ 150.000,—. De brand is ontstaan doordat de 18-jarige schildersgezel F. P. uit Erica, die in het kerkgebouw aan het werk was, met terpentijn een wespennest wilde wegbranden. Tegen de jongeman zal proces-verbaal worden opgemaakt wegens het veroorzaken van brand door schuld. Van het kerkgebouw, dat al driemaal gerestaureerd was, is slechts een ruïne over. De muren, die na de brand nog overeind stonden, worden neergehaald. Ook het orgel is verloren gegaan. De Nederlands Hervormde gemeente in Erica telt 1800 leden.

 


Nieuwsblad van het Noorden
17 februari 1966
Voetbal fusie in Erica vordert


In verband met de bestaande fusieplannen tussen de beide voetbalverenigingen Erica en Ericase Boys hebben deze verenigingen afzonderlijk een ledenvergadering gehouden. In de grote zaal van 't Schienvat te Erica bleek het overgrote merendeel van Erica het belang van een fusie in te zien. Nadat de onderhandelingen kunnen worden afgesloten, zal een nieuwe ledenvergadering beslissen over een fusie. In het Parochiehuis zag ook Ericase Boys in dat een fusie van de beide verenigingen de leefbaarheid in het dorp zou verbeteren en dat de gemeenschap hier alleen maar mee is gediend. Men wil daar zelfs de fusie in groter verband zien en denkt in dit verband aan een sportvereniging, waarbij alle sportclubs in Erica zijn aangesloten.
 


Nieuwsblad van het Noorden
12 augustus 1966
Zwembad Erica had 40000 bezoekers.


In het dorp Erica is ondanks het slechte weer van de laatste tijd belangstelling voor de zwemsport. Een dezer dagen passeerde de 40.000ste bezoeker de hekken. Men hoopt dat dit jaar het bezoekersaantal zal stijgen tot 60.000.
  

Reactie's via het contact formulier.